Všetko o raňajkách + recepty

25. února 2014 v 16:01 | Dominika |  Téma dňa
Nedávno som písala článok 7 pravidiel zdravého stravovania. Mojím prvým veľkým cieľom bolo začať raňajkovať. Sú to už asi 2 týždne od toho môjho úžasného "prehlásenia". Musím povedať, že som sa skutočne snažila. Jedna vec je raňajkovať cez víkendy (čo dodržujem vždy), druhá je ale raňajkovať cez týždeň, počas školy. Dobre, budem k vám úprimná, veľa dní som vynechala. Tak nejak som nad tým mávla rukou. Ale zvyšok som si dala naozaj záležať, aby som mala čas najesť sa.

Dobre, jedna vec je nájsť si na raňajky čas. Druhá je ale čo vlastne raňajkovať! Nieje dobré mať každé ráno to isté, aj keď už aj to je lepšie ako nič. Takže som sa zase dala na trochu čítania a študovania a zistila som kopec zaujímavých vecí, čo sa týka zloženia raňajok a samozrejme pár skutočne atraktívnych nenáročných raňajkových jedál, ktorými sa pokojne môžte inšpirovať. Väčšina z nich je časovo nenáročná, ale aj tak si na ich prípravu treba vyhradiť trochu viac času, ako keby si len máte zaliať cereálie mliekom.




viac v celom článku

Všeobecne o raňajkách


O tom, aké sú mimoriadne dôležité pre naštartovanie dňa ani netreba rozprávať. Hovorí sa, že je to najdôležitejšie jedlo dňa, tak niečo snáď na tom bude. Kvalitné raňajky by mali obsahovať 20 - 25% denného energetického príjmu. Raňajkovať by ste mali do hodiny od prebudenia. Ideálne je, ak pol hodinu pred tým, ako do seba dáte nejaké jedlo vypijete trochu čistej vody alebo nejaký bylinkový čaj.
Raňajky sú pre každého individuálna záležitosť. To znamená, že vždy by ste mali jesť toľko, aby vás to zasýtilo na minimálne ďalšie tri až štyri hodiny. Ak s raňajkami začínate a nieste na ne zvyknutý (ako napríklad ja!), tak by ste mali začať len s nejakým obyčajným ovocím a neskôr pridávať na množstve, aby si vaše telo zvyklo.
Raňajky by mali byť ľahko stráviteľné (takže guláš alebo sviečková asi ee). Mali by obsahovať ľahké bielkoviny, bezpečný tuk, komplexné sacharidy a vlákninu, nuž a antioxidanty. Ak ste aj vy z predchádzajúcej vety úplne v lese, povieme si to polopate! Hodia sa nejaké celozrnné cereálie, pečivo, banán, nízkotučný jogurt, ovsené vločky, acidofilné mlieko, tvaroch, ovocie, zelenina, prípadne nejaký kúsok horkej čokolády. No a poďme k tým receptom!


1. Nátierky

Nátierky sú skrátka klasika. Poznáme milióny druhov a sú jednoduché a časovo nenáročné na prípravu. Servírujete ich jednoduchým spôsobom. Proste si ich natriete na nejaké pečivo! Keď už sme ale pri tých raňajkách, malo by to byť tmavé celozrnné pečivo. Vybrala som moje dve obľúbené - sardinkovú a vajíčkovú..

Sardinková nátierka
  • Potrebujeme : balenie sardiniek v oleji (alebo vo vlastnej šťave), maslo, cibuľa, čierne korenie, soľ, citrón (nieje nutný)
  • Postup : Sardinky si oddelíme od kostí a dáme do misky s maslom. Pridáme cibuľu, okoreníme a osolíme, no a pokvapkáme citrónom. Nakoniec to všetko rozmixujeme.
Vajíčková nátierka
  • Potrebujeme : vajíčka, maslo, smotana (na zjemnenie), horčica, cibuľa, soľ a korenie
  • Postup : Vajíčka uvaríme natvrdo, po olúpaní z nich vyberieme to žĺtko, ktoré hodíme do misky a bielka zatiaľ odložíme pomimo. Do misky k žĺtkam dáme horčicu, najemno nakrájanú cibuľu, soľ, trochu korenia a samozrejme maslo. Všetko zamiešame. Potom vezmeme bielka, ktoré nakrájame na jemné kocky. Tie potom pridáme ku zvyšku.

2. Smoothie

Tak v prvom rade, čo to to Smoothie vlastne je? Je to akási anglická verzia kokteilu z čerstvého ovocia alebo zeleniny. Je to plné vitamínov a neobsahuje konzervanty. Nuž a môžete si ho namiešať podľa vlastných predstáv a chute. Vybrala som niekoľko nenáročných receptov. Aj keď väčšina z nich je ideálna na prípravu v lete, lebo také tie "akože jahody" v supermarketoch počas zimy sú podľa mňa fakt nechutné. Recepty, pri ktorých nieje postup fungujú spôsobom, že to všetko nahádžete do mixéra a necháte rozmixovať do hladka.



Jahodovo - banánový
  • Potrebujeme : 1 šálku nakrájaných jahôd, 1 nakrájaný banán, štvrtina šálky mandlí, polovica šálky ovsených vločiek, 1 šialku nízkotučného (achBože!) jogurtu
  • Bonusová prísada : štvrtina šálky vlašských orechov
Zimný
  • Potrebujeme : 2 a pol šálky ananásového džúsu, 2 a pol šálky čerstvej pomarančovej šťavy s dužinou, trištvrte šálky bieleho jogurtu, 1 nakrájaný banán, 3 lyžice medu a trochu škorice
  • Postup : Ananásový džús a pomarančovú šťavu dáte do dvoch rôznych nádob a do mrazničky. Necháte ich zamrznúť na ľad. Banán, med a jogurt a škoricu rozmixujete do hladka. Potom tú jogurtovú zmes odložte bokom. Do umytého mixéra vložte zamrznutý ananásový ľad. Rozmixujte/Rozdrťte ho a kocky rozdeľte do pohárov. Na ne dajte jogurtovú vyšľahanú zmes. Nakoniec rozmixujte/rozdrťte pomarančový ľad a dajte ho na vrch. Nakoniec ho môžete ozdobiť čerstvým pomarančom.
Ovocný
  • Potrebujeme : 2 nakrájané pomaranče, 1 hrček mrazených malín, 1 hrnček mrazených čučoriedok

Banánovo - tvarohový
  • Potrebujeme : makký tvaroh, banán, mlieko
  • Postup : Banán roztlačíte vidličkou a zmiešate s mäkkým tvarohom. Potom pridávate mlieko (podľa toho, aký chcete koktejl mať hustý). Nakoniec ho buď rozmixujete alebo len premiešate, podľa toho, či vám nevadia väčšie kusy banánov.

3. Sladké všelijaké

Fakt som nevedela, ako túto kategóriu nazvať. Myslím, že sladké všelijaké je úplne výstižné!

(Pozor! Obrázky sa nevzťahujú k receptom. Sú len dokresľujúce a inšpiratívne)

Tvarohová cesta
  • Potrebujeme : 100 g hrudkového tvarohu, 2 vaječné bielka, trochu škorice, 1 lyžička medu, 1 lyžička kokosového oleja (my vidziečania také nepoznáme, takže to kľudne vynecháme!)
  • Postup : V miske zmiešame bielka s tvarohom a posnažíme sa čo najviac obmedziť hrudky. Pridíme škoricu a med. Dáme na panvicu, kde opekáme na minimálnom množstve oleja. Nakoniec podávame posypané škoricou.
*tento recept je taká malá proteínová bomba, ideálna pred alebo po cvičení

Broskyňová cesta
  • Potrebujeme : 1 biely jogurt, trochu kokosu, 1 a pol lyžičky ovsených vločiek, čerstvé alebo konzervované broskyne (dobré je to aj s marhuľami, mandarínkami, malinami alebo s akýmkoľvek iným ovocím, ktoré máte)
  • Postup : Jogurt, kokos a ovsené vločky spolu zmiešame. Poton pridáme nakrájané broskyne.
Jablkovo - banánová cesta
  • Potrebujeme : polovicu banánu, polovicu jablka, 1 biely jogurt, škorica, 1 a pol lyžičky ovsených vločiek
  • Postup : Na kocky nakrájané jablká, na kolieska nakrájaný banán, jogurt a ovsené vločky zmiešame v miske. Na koniec posypeme škoricou. Môžme pridať med.
*Pýtate sa čo mám s tou škoricou? Je dokázané, že ak si jedlo (akékoľvek) posypete škoricou, viac vás zasýti. Na raňajky ideálne!

Jalbkové lievance
  • Potrebujeme : plnotučné mlieko, vaječný žĺtok, 2 vaječný bielky, kryštálový cukor, hladká múka, strúhané jablká, olej na vysmážanie
  • Postup : Cesto získame zmiešaním mlieka, žĺtku, cukru a múky. Po rozmiešaní pridáme aj nastrúhané jablká. Z bielok vyšlaháme sneh, ktorý potom pridáme do cesta (s ľahkosťou!). Do naolejovanej panvice potom nalievame cestou, tvarujeme do lievancov a smažíme z oboch strán. Nakoniec podávame s nejakým džemom.

4. Slané vajíčkové

Ako to tak sledujem, zatiaľ tu máme takmer samé sladké veci (okrem tých nátierok) Takže treba to trochu prestriedať s niečím slaným. Samozrejme pod pojmom slané raňajky si môžeme predstaviť aj rohlík s paštékou a paprikou, ale ak chceme byť trochu originálnejší, našla som dva slané vajíčkové recepty. Inak celkom známe, ale s malými obmenami.


Chlebíky v syrovom vajci

Všetci poznáme klasické vajíčkové chleby. Tento bude ale niečím netradičný.
  • Potrebujeme : chleby, tvrdý syr, vajcia, soľ, olej na vysmážanie
  • Postup : Na jemno si nastrúhame syr. Pridáme do neho vajcia, trochu soli (poprípade mlieko) a rozmiešame. Potom si rozpálime olej a nakrájané chleby namáčame do vajcovo syrovej zmesi. Potom chleby pokladáme na panvicu a opekáme z oboch strán. Hneď ako vytiahneme opečené chleby z panvice položíme ich na papierovú kuchynskú utierku a poriadne ich vyutierame. Nakoniec ich ešte môžeme posypať syrom, pridať kečup a podobne!

Špeci praženička
  • Potrebujeme : jarná cibuľka, maslo, vajcia, bazalka, soľ, biely jogurt, šalátová uhorka
  • Postup : Jarnú cibuľku pokrájame na kolieska a restujeme na masle. Keď cibuľka zmäkne, pridáme vajíčka a nakrájané lístky bazalky. Premiešame a snažíme sa nepoškodiť žĺtka. Keď bielka stuhnú, pridávame jogurt a dobre premiešame. Praženica získa krémovú konzistenciu. Ak chceme praženicu pekne naservírovať, využijeme šalátovú uhorku, z ktorej pomocou ostrého noža pekne odrežeme šupku, na ktorej budeme praženicu podávať spolu s ďalšou ľubovoľnou zeleninou.

S týmto článkom som si dala viac ako veľa námahy. Všetky recepty som starostlivo čítala, hľadala a môžem vás uistiť, že ani jedno slovo v celom článku nieje prekopírované. Všetko bolo písané ručne! Preto vás prosím, aby ste sa vyjadrili k článku v komentári, alebo ho ohodnotili pomocou hviezdičiek. Ďakujem!

Nuž a to bude ono! Všetky recepty sú veľmi jednoduché, takže verím, že ste sa inšpirovali.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Mrs. Writer Mrs. Writer | E-mail | Web | 25. února 2014 v 16:52 | Reagovat

Tohle je prostě bomba! Já teda snídám už dva měsíce, co jsem se k tomu po dlouhé době dokopala. Jenže tak nějak jsem neměla moc velkou fantazii co se receptů týče a tenhle článek je opravdový zlatý důl! Nejvíc mě asi zaujaly ty "koktejly", tyhle věci mám ráda a navíc mi to bude trvat pár minutek. Určitě se ale pokusím vyzkoušet většinu z toho co jsi tu popsala, když už si na to vyložila tu energii :)

Díky za takový článek a opět musím pochválit váš blog, chodím sem moc ráda :) A mimochodem ten gif hned na začátku .. MŇAM :D

P.S. Tak hodně štěstí se snídáním :D

2 Lady Mishel* Lady Mishel* | Web | 25. února 2014 v 17:40 | Reagovat

Já jsem vždy snídala:). protože od mala se do mě hustí jak je to duležity chod:D.:) ty recepty jsou super:) Ale asi bych nestihala:D

3 Hanii Hanii | Web | 25. února 2014 v 18:00 | Reagovat

to si děláš srandu mňam to poslední! :3 ale souhlasím s tebou že je jíst něco každý den než nic:) já nad snídaní pokaždé mávnu rukou a pak se divím, že mám ve škole hlad oh jeje:)

4 Domča Domča | Web | 27. února 2014 v 10:49 | Reagovat

Tie recepty vyzerajú skvelo :3

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama